Digitalizace Komerční slévárny Turnov

Digitalizace soukromý sektor – Liberecký kraj

Požadavky klienta

Prostřednictvím služeb projektu Evropský digitální inovační hub (EDIH) Northeast Bohemia při Agentuře regionálního rozvoje zvýšit produktivitu a optimalizaci výrobních procesů. Klient potřeboval zejména pomoc s výběrem vhodného výrobního informačního systému a tento nový systém si chtěl nejprve vyzkoušet v reálném provozu, aniž by do něj musel hned plně investovat.

Jak jsme pomohli

Komerční slévárna Turnov, zabývající se výrobou odlitků z hliníku a litiny, se potýkala především s tím, že její produkce byla závislá na provázanosti jednotlivých pracovišť. Sladit více oddělení, kterým šéfuje více mistrů, bylo poměrně složité. Nejprve byla vypracována analýza potřeb ve výrobě a vytvořen návrh potenciálních zlepšení prostřednictvím digitalizace. Cílem bylo pomoci se sběrem dat, aby klient zjistil, ve kterých oblastech výroby může s nejmenšími náklady získat největší zlepšení.

Díky implementaci nového výrobního informačního systému (MES) klient zefektivnil během tříměsíční zkušební doby vytíženost pracovníků i strojů, což v kombinaci s lepším propojením pracovišť snížilo prostoje a zvýšilo produktivitu o 6–10 %.

Nově implementovaný výrobní informační systém dokáže předložit vedení firmy skutečný obraz o využití pracovní doby a strojů a předat mu podklady pro průběžnou realizaci nápravných opatření.

Financování

Díky režimu financování Test before invest měl klient po dobu tří měsíců hrazenou ze 70 % instalaci, servis, licenci, pronájem cloudu, zaškolení a úpravu rozhraní na konkrétní požadavky.

S kým jsme spolupracovali

Agentura regionálního rozvoje prostřednictvím evropského projektu EDIH Northeast Bohemia (Zdeněk Runštuk, Jiří Vojtěch) s vedením Komerční slévárny Turnov (Pavel Světlík) a externím dodavatelem výrobního informačního systému (MES), firmou Softli (Lukáš Slovák, Dušan Keil).

Reference

Sladit více oddělení, kterým šéfuje více mistrů, bylo pro nás poměrně složité. Pro monitoring výrobních procesů jsme používali firemní plánovací systém OPTI, a pak Excel, papír a tužku. Nově implementovaný systém od Agentury regionálního rozvoje výhodně přes projekt Evropský digitální inovační hub Northeast Bohemia nám dokáže předložit skutečný obraz o využití pracovní doby a strojů a předat nám podklady pro průběžnou realizaci nápravných opatření ze strany vedení firmy.

Pavel Světlík, ředitel Komerční slévárny Turnov

Více informací

Přejít nahoru