Chytré podložky pomáhají v domovech důchodců

Digitalizace veřejné organizace – Liberecký kraj

Hlavní myšlenka

Snížení rizika proleženin díky reportingu polohování a monitoring vitálních funkcí seniorů v domovech důchodců v reálném čase.

Jak jsme pomohli

V rámci služby Test before invest si mohla seniorcentra v Rokytnici nad Jizerou a v Jindřichovicích pod Smrkem nezávazně otestovat chytré podložky od Centra pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové (člen konsorcia EDIH Northeast). Díky této technologii nyní získávají tyto domovy důchodců data o svých klientech v reálném čase. Podložky opatřené senzory jsou propojeny s mobilními telefony a tablety umístěnými na sesternách. V případě, že naměřené hodnoty vybočují z předem nastavených parametrů, odešle se upozornění do propojených zařízení. Reporty obsahují například počty kroků, míru aktivity či údaje o množství CO2, teplotě či hluku v místnostech. Systém tak dodává průběžné a přesné informace o kvalitě péče.

Financování

Financování probíhá v režimu Test Before Invest, kdy si seniorcentra mohou ve zkušební době nezávazně otestovat nejen chytré podložky, ale také nositelné senzory, které dokáží vyhodnocovat množství CO2 ve vzduchu, vlhkost, teplotu a další hodnoty prostředí.

Spolupracující instituce

Agentura regionálního rozvoje prostřednictvím týmu evropského projektu EDIH Northeast Bohemia, Centrum pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové (člen konsorcia EDIH Northeast) a ředitelé a ředitelky domovů důchodců v Rokytnici nad Jizerou a v Jindřichovicích pod Smrkem.

Budoucnost

Tento transfer asistivních technologií aktuálně probíhá díky Agentuře regionálního rozvoje prostřednictvím evropského projektu EDIH Northeast Bohemia hlavně na území Libereckého a Královehradeckého kraje. Služby EDIH Northeast mohou ale využívat seniorcentra po celé ČR a plánem je jejich rozšiřování. Tyto technologie nejsou výhradně určeny pro seniorcentra. Využívat je mohou i např. rodiny pro vzdálený dohled v rámci domácí péče o své příbuzné. 

Zajímá-li vás tato technologie či jiná spolupráce na téma digitalizace, neváhejte nás kontaktovat: https://www.edih-northeast.cz/#kontakt

Více informací

Přejít nahoru